Új szakok a Szent István Egyetemen

KLÍMAGAZDASÁGI SZAKOKAT ÉS MŰSZAKI SZAKKÖZGAZDÁSZ SZAKOT INDÍT A SZENT ISTVÁN EGYETEM

A Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar klímagazdasági szaktanácsadó és klímagazdasági szakközgazdász képzéseket indít. Az újonnan alapított szakirányú továbbképzési szakokra 2011. október 15-ig várják a jelentkezőket.

A hazánkban most először induló KLÍMAGAZDASÁGI SZAKTANÁCSADÓ szak 2 féléves, a KLÍMAGAZDASÁGI SZAKKÖZGAZDÁSZ szak 2+1 féléves levelező típusú képzés.   A képzés során a hallgatók alternatív energetikai, klíma- és környezetvédelmi jogi alapismeretekre tesznek szert. Megismerkednek az életciklus elemzés és karbon management rendszerekkel, a vállalati társadalmi felelősség- és karbon stratégiákkal, a „low-carbon termelés” és fogyasztás rendszereivel, valamint a klímaváltozási modellekkel és az ezekhez kapcsolódó kockázatelemzéssel. Ugyanakkor a gyakorlati ismereteken belül pedig betekintést nyernek a regionális erőforrás és gazdaságfejlesztés, a tőzsdék, emissziós piacok és árelemzés összefüggéseibe.

A képzések ismeretei lehetőséget kínálnak a klímaváltozást befolyásoló fejlesztési programok tervezési folyamataiban való részvételre, megvalósíthatósági tanulmányok energetikai és emissziós fejezeteinek szakszerű elkészítésére, valamint az EU pályázatok fenntarthatósági szempontrendszereinek professzionális kivitelezésére. A hallgatók megismerhetik a képzés során a speciális zöldbanki termékeket, a karbon alapú finanszírozást, a CO2 kvótagazdálkodás hatékony stratégiáit, és fenntartható üzleti tervezés alappilléreit. Ugyanakkor gyakorlati ismereteket szereznek az intézményi és vállalati karbonstratégiák megvalósításához, és megismerik az emissziós kvótákkal való gazdálkodást, valamint az emisszió-kereskedelem alaptechnikáit.

A képzés kiemelkedően jó lehetőséget kínál a továbbfejlődésre az EU emissziókereskedelmi rendszerében (EU ETS) működő cégek, vállalatok pénzügyi/gazdasági vezetői mellett a környezetvédelmi igazgatás területén dolgozóknak, de a településfejlesztési és – rendezési valamint településüzemeltetési feladatokat ellátók számára is speciális ismereteket biztosít.

A klímagazdasági képzések mellett szintén szeptemberben indul a MŰSZAKI SZAKKÖZGAZDÁSZ szakirányú továbbképzési szak. Ez a képzés elsősorban közgazdászoknak nyújt speciális műszaki alapokat, nagyban hozzásegítve őket a műszaki tervezési dokumentációk megértéséhez. A képzettség megszerzését követően, sikeresen vehetnek részt műszaki beruházások irányításában, egyedi projektfinanszírozásában, műszaki jellegű projektfejlesztésekben, de a speciális piacok (energiatőzsde) szakértői munkáját is elláthatják a képzettség birtokában.

A műszaki szakközgazdász 2 féléves képzés, igen jó elhelyezkedési lehetőségeket kínál a hazai munkaerőpiacon, mivel célterülete a műszaki-gazdasági szakterületre koncentrál. A közigazgatási szervek, önkormányzatok mellett a hitelfolyósítással, biztosítással foglalkozó vállalatok, valamint tanácsadó, pályázatíró cég számára is nagyon jól hasznosító ismeretek szerezhetők meg a képzés során.

A képzésekre történő jelentkezés részletei és a képzés rövid ismertetője megtalálható a Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar honlapján a szakirányú továbbképzési szakok között .

A képzéssel kapcsolatos kérdésekre a szak felelőse: Dr. Fogarassy Csaba egyetemi docens (e-mail: fogarassy.csaba@gtk.szie.hu), valamint a kapcsolattartó Kocsis Tünde ügyintéző, (e-mail: kocsis.tunde.iren@gtk.szie.hu és kekk@gtk.szie.hu  ) készséggel válaszolnak.

Belépés

Facebook